5.9.12

Wijnweekend in Villány: verslag (2)

Een paar weken geleden had ik beloofd om meer te vertellen over ons bezoek aan drie wijnhuizen in Villány. 'Iets meer' was het plan. In één of twee zinnen iets over de wijnen vertellen, want lange wijnverslagen, daar zit niemand op te wachten. Helaas. Opzet jammerlijk mislukt ... en dat komt vooral door de wijnen van Sauska. Ik kon niet meer stoppen met schrijven. Daarom deze keer over Gábor Kiss en Sauska, en de volgende keer over Malatinszky.

Wijnhuis Gábor Kiss

Gábor Kiss heeft zijn proeflokaal aan huis, net buiten Villány. Daar proefden we op het terras vijf wijnen. Háromlábú (Driepoot), Gábors malle, hyperactieve hond met één lam pootje, hield ons intussen gezelschap. 
Het wijndomein van Gábor Kiss is 8 ha groot. De eigenaar is sinds 1999 werkzaam in de wijnbouw. Te koop zijn zijn wijnen sinds 2001. Al het werk doet hij samen met zijn vrouw. Zij regelt de verkoop, marketing en administratie, hij werkt in de wijngaard en kelder. Bij Matias in Pécs is de man ook hoofdwijnmaker. 

Wij proefden onder meer:

Rosé 2011
Dit is een frisse, fruitige rosé van 90% merlot en 10% cabernet sauvignon. Het is een van de populairste wijnen van het huis.

Portugieser 2011
Een lichte, frisse, fruitige wijn van de populaire druif uit Villány."Eigenlijk willen we geen rosé en portugieser meer maken, maar onze klanten vragen erom", vertelde Gábor ons. "We hebben veel meer mogelijkheden, maar vanuit commercieel oogpunt móeten we hiermee wel doorgaan." 

















Ebner: appelsap
Fabian is nog te jong voor wijn, daarom kreeg hij ongefilterd appelsap van wijnmaker Andreas Ebner. Maar vergis je niet, de schijn van de foto bedriegt! Ondanks zijn prille leeftijd heeft hij het walsen en snuiven al onder de knie. Afgekeken van zijn ouders MH en LM, die thuis graag een goed glas wijn drinken.

















Enigma 2009
Een wijn van 100% merlot. Gerijpt in vaten van gestoomd in plaats van gebrand hout, waardoor de fruitigheid beter bewaard blijft. Mijn kennis schiet hier te kort, van gestoomde vaten had ik nog nooit gehoord. Ik ben nog aan het uitzoeken hoe dat precies in zijn gang gaat. 
De wijn vind ik bijzonder fruitig in de smaak. LM vindt dat wel meevallen. Hij proeft vooral laurier en 'kan bijna in de wijn bijten'.
Het is de favoriet van GK.



Merum 2009
Een cuvée van 50% cabernet sauvignon, 20% merlot en 30% cabernet franc. Hij wordt alleen in de beste jaren gemaakt. 20 maanden houtrijping, gedeeltelijk op Hongaars eiken van 500 liter en gedeeltelijk in gestoomd hout. In de neus peperkoek, rozijnen, chocolade en vanille. LM proeft vooral chocolade. Een prachtige wijn, met frisse zuren.

Sauska




Krisztián Sauska was investeerder en eigenaar van een lampenfabriek in China, toen hij in 2006 zijn Hongaarse wijnbedrijf startte. Beetje wijnmaken, leuk hobbyen op max. 6 ha, dat was zijn idee. Had hij even pech. 150 ha is het domein nu, met 60 ha in Tokaj en 90 ha in Villány. Het hoort nu tot de grootsten in het wijngebied.

Enkele geproefde wijnen:

Rosé+ 2010
De + in de naam geeft aan dat deze wijn (88% cabernet franc en 12% kékfrankos) voor de helft houtrijping heeft gehad. Ons valt als eerste op dat de kleur van de wijn wat wegheeft van GK's fraaigelakte nagels. In de smaak aardbeien- en frambozenjam, wat boter en nadrukkelijke citrustonen. Ondanks het miserabele wijnjaar nog niet eens zo slecht.






Portugieser 2011

Kruiden en parfumachtig in de neus. In de smaak kersen, kruiden en pure chocolade. Een harmonieuze wijn, wel wat jong nog. Over een jaar nog maar eens terugproeven.

Cuvée 11 2008
Hoe zit het toch met die getallen op de etiketten van Sauska? Het zit zo. Hoe lager het getal, hoe hoger de kwaliteit. Deze hoort tot de top van het huis. 
40% merlot, 30% cabernet sauvignon en 30% cabernet franc. 18 maanden rijping op nieuw hout. In de neus een stinkertje, kers, kaneel. LM ruikt gerookte ham. In de smaak veel fruit, cacao, drop en een roomtoets. Mooie zuren, rond. We zijn erg enthousiast over deze wijn, al heeft hij nog een jaartje nodig. LM denkt dat dit lekker is bij vleeswaren, BR denkt eerder aan boerenbelegen. CV vindt dit een wat moeilijke wijn, die je echt bij een maaltijd moet drinken. De wijn heeft flink wat alcohol: 15%.

Pinot noir 2009
Pinot noir in Villány? "Waarom?", vragen we. "Pinot noir hoort hier toch niet? Veel te warm toch?" Dat klopt. De druif geeft in het submediterrane klimaat van Villány wijnen met relatief veel restsuikers en veel alcohol. Maar de eigenaar is verzot op PN en wil daarom experimenteren met de druif. De wijn in ons glas is zeker geen koele wijn, maar daarom niet minder heerlijk. Hij is fruitig, jammig, romig en vol, met flink wat chocolade. 14,5% alcohol.










Cuvée 7 2008 
Een cuvée van 45% cabernet sauvignon, 35% merlot en 20% cabernet franc. Vreemd genoeg komt deze wijn uit Siklós, waar hoofdzakelijk witte druiven groeien. 15 maanden houtrijping, waarvan 75% op nieuw en 25% op gebruikt eikenhout. Een intense, zwoele, volle geur van donker fruit, kruiden en kersenbonbons. In de smaak zwarte bessen, kruiden, cacao en veel chocolade. Een prachtige dikke, volle, warme, goddelijke wijn.

Merlot Konkoly 2008
Dit is een topkwaliteit merlot. 17 maanden houtrijping, en een (later gevonden) winkelprijs die ik nauwelijks durf op te schrijven: 15.000 forint,/ 52 euro. In de smaak veel fruit van pruimen en bramen, dikke, vette kersenbonbons en een hint van room. Een prachtige, zachte wijn die volledig in balans is. 

Enkele sfeerfoto's



(wordt vervolgd ...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten